skip to main content

Uw wensen tijdens de bevalling

U heeft vast wel eens met uw moeder, zus of een vriendin gesproken over het verloop van haar bevalling:

  • hoe ging dat bij jou?
  • was het de eerste keer anders?
  • deed het veel pijn?
  • zag je er erg tegenop?

Grote kans dat u hoort dat elke bevalling weer anders is en daar moet u zich op voorbereiden. Hierbij willen wij u graag helpen.

Zwangerschapscursus

Actief omgaan met uw zwangerschap is de beste voorbereiding. Bijvoorbeeld een zwangerschapscursus volgen, maar ook gewoon praten met uw partner, uw familie en vriendinnen. Uzelf informeren door een boek of tijdschrift te lezen of via internet. Zo komt u erachter wat u tijdens uw bevalling het liefste wilt of wat u juist liever niet wilt.

We spreken de zwangerschap met u door

Tegen het einde van uw zwangerschap spreken wij de bevalling met u door of al eerder, als u dat graag wilt. We bespreken het algemene verloop van een bevalling: de eerste weeën, de ontsluiting en het bevallen zelf. We nemen de specifieke zaken van het UVC Utrecht door: wanneer u moet komen, wie helpen er bij de bevalling, waar bevalt u, onze visie ten aanzien van bevallen, ...

We spreken uw wensen door

  • wie wilt u bij uw bevalling hebben?
  • mag er een verloskundige of kraamverzorgende in opleiding bij uw bevalling zijn?
  • hoe wilt u bevallen? Gewoon liggend, of op handen en knieën, op een baarkruk?
  • wilt u pijnbestrijding?
  • wilt u uw baby zo snel mogelijk na de geboorte op uw buik hebben of pas na het afdrogen?

Het mooiste is als u uw wensen van tevoren al op papier heeft gezet. Dan vergeet u tijdens deze bespreking niets. Want ook nu geldt dat een goede voorbereiding het halve werk is. Uw verloskundige noteert deze wensen in uw persoonlijke bevalplan.

UVC Utrecht geeft continue begeleiding

Als u bij ons bevalt is er altijd iemand bij u in de buurt, een verloskundige én een kraamverzorgende. Zij zijn dag en nacht aanwezig. Zij zorgen ervoor dat u zich zoveel mogelijk op uw gemak voelt. Zij hebben een luisterend oor; zij brengen wat te drinken voor u en uw partner; zij vangen onverwacht bezoek op; zij helpen u bij het douchen; zij coachen u en zij helpen bij het opvangen van de weeën.

Wij houden de voortgang van de bevalling voortdurend in de gaten. Hoe vordert de ontsluiting? Hoe voelt u zich? Hoe gaat het met de baby? Wij zijn er voor u.

Altijd in overleg met u

Weten waar je aan toe bent, dat is voor uw bevalling heel belangrijk. Daarom vragen we vooraf naar uw wensen. Daarom geven we eerlijke uitleg over wat we gaan doen. Daarom maken we duidelijke afspraken met u. En doen we nooit iets zonder dit eerst met u te overleggen.

En dan loopt het toch anders

En dan is het zover. U bent in het UVC Utrecht; onze verloskundige neemt uw wensen aan de hand van het bevalplan nogmaals met u door. Hoe uw bevalling precies zal verlopen kan niemand vooraf zeggen. Daarom moet u er altijd op voorbereid zijn, dat het net iets anders gaat. U wilt toch liever liggen tijdens het persen in plaats van op een baarkruk. De bevalling verloopt niet zo voorspoedig als u zou willen. Hou hier rekening mee en vertrouw erop dat wij er samen altijd uitkomen.