skip to main content

Hoe weet u dat de bevalling begint?

De overgang van de zwangerschap naar de bevalling verloopt meestal geleidelijk. In de loop van de zwangerschap zult u merken, dat u vaker een harde buik krijgt. Aan het einde van de zwangerschap merkt u, dat deze harde buiken ook pijnlijker worden. Bij harde buiken kan het trekken in uw onderbuik, rug en/of bovenbenen. Daar heeft u een tijdje last van en dan zakt het weer af. Het opkomen en weggaan van een harde buik kan zich nog een paar maal herhalen.

verstrijken van de baarmoedermondDe weeën beginnen

Harde buiken zijn nog geen weeën, maar wel voorbodes ervan. Dat gerommel is niet voor niks; er gebeurt wel degelijk iets. De baarmoeder trekt dan samen, wat tot gevolg heeft dat de baarmoedermond korter wordt.
Op een gegeven moment merkt u dat het meer pijn gaat doen.De pijn komt langzaam opzetten, gaat naar een piek toe en zakt weer af. Tijdens de piek kunt u meestal niet blijven doen wat u aan het doen was en moet u zich even concentreren en uw ademhaling gebruiken om de pijn op te vangen. Dit zijn de eerste weeën.

Tijd om ons te bellen

Er zijn drie redenen om contact met ons op te nemen:

 1. bij regelmatige weeën die ongeveer een uur lang om de 4 à 5 minuten komen;
 2. wanneer de vliezen spontaan breken. In 10 tot 20% van alle gevallen begint zo de bevalling. In bepaalde gevallen vragen we u om direct langs te komen. Soms kunt u thuis afwachten tot de weeën beginnen. Wanneer de weeën niet uit zichzelf beginnen, moet u (opnieuw) op controle komen. De verloskundige bespreekt dit met u;
 3. bij veel bloedverlies. Een beetje bloedverlies - een vlek in de onderbroek of op het inlegkruisje - is normaal. Een maandverband vol met helderrood bloed is reden om direct te bellen.

Natuurlijk kunt u op elk tijdstip telefonisch contact opnemen, ook midden in de nacht; u mag altijd bellen. Klik hier voor onze contactgegevens.
 
Wij vragen u dan om langs te komen. Ook al zal de baby - zeker als het uw eerste kind is - meestal niet op korte termijn geboren worden. Toch willen wij in deze gevallen u en uw baby graag onderzoeken:

 • hoe ligt de baby?
 • hoe zijn de harttonen van uw baby?
 • hoe voelt u zich?
 • wat is de vorm van uw baarmoedermond?
 • hoeveel ontsluiting heeft u?

Samen met u maken wij een plan over hoe nu verder.

Toch weer even naar huis of blijven

Hoe dit plan eruit ziet hangt helemaal van de situatie af:

 • soms adviseren wij u om nog even naar huis te gaan. U krijgt dan duidelijke instructies mee over wanneer u weer contact moet opnemen of langs moet komen;
 • het kan ook zijn dat we u vragen om een tijdje rond te gaan lopen; op of in de buurt van het UVC Utrecht. Na circa 2 uur beoordelen we de situatie opnieuw. Dan maken we nieuwe afspraken met u;
 • of uw bevalling is zo goed op gang dat u in ons geboortecentrum blijft.

Laat ons weten wat u wilt

U bent de enige, die kan aangeven hoe u zich voelt. Daarom maken we ook samen het plan. Bespreek in ieder geval het volgende met de verloskundige:
 • uw krachten beginnen op te raken;
 • u voelt zich niet prettig bij het advies van de verloskundige;
 • u bent ergens bang voor.

Bespreek alstublieft alles wat u wilt vragen of weten. Alleen op die manier kunnen wij zorgen dat de geboorte van uw kind voor u een zo fijn mogelijke ervaring wordt.