Logo UVC Utrecht
Zoek:  go
 print

.

Pijnbestrijding bij de bevalling: doen of niet doen

Pijnbestrijding is niet zonder risico's. Maar pijn kan ook leiden tot een onnodig lange bevalling met alle risico's van dien. Het UVC Utrecht hanteert ten aanzien van pijnbestrijding het devies: zodra u dat echt nodig vindt, krijgt u iets tegen de pijn binnen de mogelijheden die er zijn.

Wat is er tegen pijnbestrijding tijdens de bevalling?
Pijnbestrijding is niet zonder gevaar. Een ruggenprik heeft de meeste risico's, zoals:

  • uw bloeddruk kan zodanig zakken dat uw baby in nood komt;
  • uw lichaamstemperatuur stijgt zoveel dat antibiotica nodig zijn. Uw pasgeboren baby moet vanwege de antibiotica ter observatie naar de couveuse-afdeling;
  • de bevalling duurt gemiddeld langer en de kans op een infuus met een weeënstimulerend middel en een kunstverlossing (vacuüm, tang, keizersnede) neemt toe;
  • ernstige hoofdpijn ten gevolge van een ruggenprik is geen zeldzaamheid. Soms houdt deze wekenlang aan.
  • baby's van moeders met een ruggenprik hebben meer kans op geel worden na de geboorte;
  • complicaties na de bevalling: onder andere rug- en blaasklachten, jeuk, misselijkheid en braken.

Daarom: niet zomaar doen, maar wel als het nodig is. En daarom wordt een ruggenprik altijd door een specialist verzorgd. Uw bevalling wordt dan medisch. 

Wanneer is pijnbestrijding aan te raden?
In sommige gevallen leidt weeënpijn - of alleen al de angst voor deze pijn - tot hevige stress. Dat heeft een verhoogde productie van adrenaline in het lichaam tot gevolg. Van adrenaline is bekend dat het de weeën remt, waardoor de bevalling langer duurt en de pijnbeleving alleen maar toeneemt. Dan zit u in een vicieuze cirkel: pijn - stress - langere bevalling - meer pijn - meer stress. Deze cirkel moet doorbroken worden.

 


terug