Logo UVC Utrecht
Zoek:  go
 print

.

Is pijnbestrijding altijd mogelijk?

Pijnbestrijding - met uitzondering van de alternatieve methoden - is werk voor de gynaecoloog, medisch verloskundige en / of de anaesthesist. In het UVC Utrecht zijn deze specialisten onder handbereik, ook 's nachts en in het weekeinde. Bevallen met pijnbestrijding is daarom bij ons mogelijk.

Meestal kunnen de anaesthesisten van het UMC Utrecht binnen een uur na aanvraag een ruggenprik aan u geven. Er zijn omstandigheden waaronder dit helaas niet lukt:

  • u heeft (bijna) volledige ontsluiting. Een ruggenprik onderdrukt behalve pijn ook de natuurlijke persreflex. Deze reflex is nodig om uw baby zo voorspoedig mogelijk geboren te laten worden. Daarom geven we u geen ruggenprik meer in deze situatie; 
  • alle anaesthesisten zijn druk bezig en kunnen echt niet komen. 

Een injectie met een slaap- en pijnstillend middel is in principe altijd mogelijk. Aan het einde van uw zwangerschap. Liever niet tijdens uw bevalling, maar als het niet anders kan doen we ook dat wel.

Pijnstilling tijdens de bevalling per infuus wordt op dit moment nog niet toegepast in het UMC Utrecht., maar wij werken hier druk aan.


terug