Logo UVC Utrecht
Zoek:  go
 print

.

Mogelijkheden van pijnbestrijding

Ruggenprik
Met een ruggenprik (ofwel epiduraal)  wordt in de ontsluitingsperiode in 90% van de gevallen een goede pijnstilling bereikt. De pijn in de uitdrijvingsperiode blijft wel bestaan omdat de medicatie meestal gestopt wordt om de persreflex niet te onderdrukken.
Door middel van een naald wordt er een slangetje in uw wervelkolom ingebracht. Een infuuspomp spuit via dit slangetje regelmatig een kleine hoeveelheid verdovend medicijn in. De pijn verdwijnt niet helemaal, maar is veel beter te verdragen.
Vanwege de risico's wordt de ruggenprik altijd door een anaesthesist verzorgd. De gynaecoloog neemt dan de begeleiding van uw bevalling over. Een ruggenprik is niet altijd mogelijk.

Als u een filmpje van een ruggenprik wilt zien, klik hier.

Indien u denkt dat u (misschien) een ruggenprik nodig heeft, bespreek dit dan gerust met uw verloskundige. Samen kunt u alle voor- en nadelen op een rij zetten en afspraken hierover maken.

Sedatie
Een pijnstiller gecombineerd met een slaapmiddel per injectie (ofwel sedatie) wordt gegeven aan vrouwen die dreigen uitgeput aan hun bevalling te beginnen. Deze injectie is een heel goed middel als u al dagen harde buiken heeft en al een tijd niet meer goed geslapen heeft. Dan bent u soms zo moe, dat u de echte weeën niet meer goed aankunt. Sedatie helpt meestal om eens een nacht goed te slapen.
U krijgt deze injectie in uw been- of bilspier. Dan wordt u slaperig en ontspannen en uw baby ook. Het is nodig dat u na de injectie in het UVC Utrecht blijft om te slapen. Zonder uw partner. Op een rustige kamer voor uzelf alleen.
Indien u aan het eind van de zwangerschap denkt dat sedatie voor u een goed idee is, omdat u erg moe bent, dan kunt u dat natuurlijk met ons bespreken. Soms zullen wij het aankaarten, omdat we denken dat het beter voor u is om een nacht goed te slapen.

Remifentanil: u bedient zelf het infuuspompje
Tijdens de bevalling kunt u sinds kort ook pijnstilling per infuus krijgen. De pijnstiller remifentanil komt per pompje en slangetje in uw arm in de bloedbaan terecht en stilt alle pijn. U bepaalt zelf hoeveel pijnstiller u nodig heeft; u bedient zelf het pompje. Natuurlijk zit er een beveiliging op, waardoor u zichzelf nooit te veel medicijn kunt toedienen. Het voordeel van remifentanil is dat het zonder bezwaar tot aan bijna volkomen ontsluiting gebruikt kan worden. Remifentanil werkt snel en kort. Omdat ook hierbij een kleine kans op complicaties is, wordt uw bevalling medisch. Deze vorm van pijnstilling tijdens de bevalling per infuus kunnen we momenteel alleen toepassen als de anaesthesist aanwezig is.

Verder zijn er nog vele vormen van pijnbestrijding tijdens de bevalling, waarvan niet wetenschappelijk bewezen is dat ze helpen, maar de psyche kan ook veel doen in deze. Een paar voorbeelden zijn: TENS, acupunctuur, hypnose en homeopathie. Wij kunnen u deze methodes niet bieden, maar we hebben er geen bezwaar tegen als u ze wilt gebruiken. U begrijpt dat u er dan zelf voor moet zorgen dat u er gebruik van kunt maken. Bespreek dit tijdens de zwangerschap met uw verloskundige opdat wij weten wat uw wensen zijn.


terug