skip to main content

Uw bevalling stimuleren

U leeft toe naar uw uitgerekende datum en dan ... nog steeds geen baby. De kans dat dit gebeurt, is reëel. Het is heel normaal dat u ergens tussen 37 weken en 42 weken zwangerschap bevalt. Onze verloskundigen krijgen in die periode nogal eens de vraag of er niet iets is om de bevalling op gang te brengen.

De bevalling een zetje geven; alleen strippen werkt
Er is dus in principe niets mis wanneer u pas twee weken ná uw uitgerekende datum bevalt. Maar voor u kan het vervelend zijn om nog langer te moeten wachten. Uw redenen kunnen heel divers zijn.

Op internet kunt u vinden dat tepelstimulatie, seks en frambozenbladthee zouden kunnen werken. Vriendinnen raden wonderolie, ananas en tonic aan. Maar werkt dat ook? Een Nederlandse verloskundige deed er onderzoek naar. Zij kwam tot de conclusie dat alleen het strippen van de vliezen een zetje aan de bevalling kan geven.

Wat is strippen?
Uw baby ligt met het hoofd naar beneden in uw baarmoeder. De vliezen zitten vastgeplakt aan de binnenkant van uw baarmoeder. Wanneer u 41 weken zwanger bent, is er een redelijke kans dat al een beetje ontsluiting heeft. Dan kan uw verloskundige via inwendig onderzoek met twee vingers bij deze vliezen komen en proberen ze los te maken van de baarmoederwand. Dit heet strippen.
Na strippen maakt uw lichaam een stofje aan: prostaglandine. Dat maakt uw baarmoedermond "rijper". Bovendien kán het binnen 48 uur uw weeën opwekken.

Vanaf 41 weken zinvol
Uit het Nederlandse onderzoek bleek dat strippen zinvol is tussen 41 en 42 weken zwangerschapsduur. Andere conclusies zijn: 

  • strippen maakt sowieso uw baarmoedermond rijper; 
  • na strippen is de kans groter dat uw bevalling spontaan op gang komt; 
  • vooral de eerste keer strippen is succesvol; 
  • op de rest van de bevalling heeft strippen geen invloed; 
  • strippen op zich geeft geen risico's; u kunt echter wel wat bloedverlies en pijnlijke harde buiken krijgen; 
  • ook als u voor het eerst gaat bevallen, heeft strippen effect.
Indien u aan het eind van de zwangerschap denkt dat strippen voor u een goed idee is, dan kunt u dat natuurlijk met ons bespreken. Soms zullen wij het bij 41 weken zwangerschap aankaarten, omdat we uit dit onderzoek weten dat strippen de kans verkleint dat u langer dan 42 weken zwanger bent.