skip to main content

Ons streven: uw eerste kind binnen 12 uur

Bij uw bezoek aan het UVC Utrecht stellen we samen met u een plan op voor het verdere verloop van de bevalling. Uw wensen zoals u die tijdens uw zwangerschap met uw verloskundige heeft besproken, staan hierbij voor ons centraal. En natuurlijk kijken we naar uw conditie en die van uw baby.

Duur van de eerste bevalling

Als uw eerste kind normaal geboren wordt, is de kans op complicaties bij een volgende bevalling geringer. De bevalling van uw eerste kind mag daarom niet veel langer dan 10 tot 12 uur duren. Dan is de kans het grootst dat u uw baby op eigen kracht op de wereld brengt. Ons beleid is hierop afgestemd.

Om binnen 10 tot 12 uur te kunnen bevallen, moet de ontsluiting ongeveer 1 centimeter per uur vorderen. Als dat niet het geval is komt dat meestal omdat de weeën onvoldoende krachtig zijn, waardoor de ontsluiting niet of te traag vordert.

Ontsluiting stimuleren

Gaat de ontsluiting te traag, dan proberen we dit eerst op natuurlijke wijze te bevorderen. Een lekkere warme douche of wat meer rondlopen werkt vaak al heel stimulerend. Soms is het breken van de vliezen nodig om de weeën krachtiger te maken. Helpt ook dat niet, dan vragen we de medische afdeling om weeënstimulerende middelen toe te dienen. Door de ontsluiting tijdig te stimuleren en niet te lang te wachten, zijn de meeste vrouwen zeer goed in staat om op eigen kracht hun kind geboren te laten worden. Hulp van een vacuümpomp, tang of zelfs een keizersnede zijn dan niet meestal nodig.

Duur bevalling van tweede of volgende kind

De bevalling (ontsluiting en uitdrijving) van een tweede of volgend kind gaat meestal vlotter dan de eerste. Voor het overige is het verloop hetzelfde. Ook dan maken we samen met u een plan, gebaseerd op uw wensen, uw conditie en die van de baby, en ons beleid om de bevalling binnen 10 tot 12 uur plaats te laten vinden. Belangrijk is natuurlijk dat we uw ervaringen met de eerste bevalling meenemen. Heeft u specifieke wensen, laat het ons weten.