skip to main content

Wat we u vˇˇr uw bevalling willen vertellen over de hielprik

In de eerste dagen na uw bevalling komt er veel op u af. U herstelt van uw bevalling; u bent veel bezig met uw baby; u ontvangt bezoek. Ook komt iemand uw baby de hielprik geven. Wij denken dat het goed is dat u nu alvast, ruim voor deze drukke tijd, belangrijke informatie over de hielprik weet.

Folder over de hielprik in vele talen
In uw zwangerschap krijgt u deze folder van ons. Daarin leest u allerlei informatie over de noodzaak van het onderzoek, de hielprik zelf, et cetera.
Leest u deze folder liever in het Engels, Frans, Duits, Spaans, Portugees, Turks, Papiamento, Arabisch of Chinees, klik dan hier.

Met de hielprik kunnen we uw kind eerder behandelen
Op dit moment kan de hielprik 17 zeldzame ziektes vinden. In onze regio Utrecht zit daar -op proef- taaislijmziekte (Cystic Fibrosis, CF) extra bij. Kenmerk voor al deze ziektes is dat uw kind bij de geboorte gezond lijkt maar daarna langzaam maar zeker ziek wordt. Medicijnen, dieet en/of behandeling voorkomen dit. Daarom weten we er liefst zo vroeg mogelijk van.

Hielprik na aangeven bij de burgerlijke stand
De hielprik komt nadat u uw kind bij de burgerlijke stand in de geboorteplaats heeft aangegeven. Niet eerder. U krijgt vanzelf een telefoontje voor een afspraak bij u thuis. Meestal ongeveer 96 uur na de geboorte. Over aangeven van uw kind in Utrecht vindt u meer bij het Loket Burgerzaken van de gemeente Utrecht.
Verblijft uw baby vier dagen na geboorte (nog) in het ziekenhuis, dan krijgt hij of zij daar de hielprik. De hielprik is altijd gratis.

De hielprik is gratis en eenvoudig
Natuurlijk is het niet leuk als uw baby zo vlak na de geboorte al een prik krijgt, maar de hielprik is een eenvoudige ingreep:

  • uw baby krijgt een klein krasje in de hiel;
  • hieruit druppelt een beetje bloed dat de uitvoerder opvangt op een kaart;
  • de uitvoerder vult samen met u deze kaart in;
  • u (of iemand anders) doet de kaart zo snel mogelijk op de brievenbus;
  • geen nieuws is goed nieuws. Anders krijgt u binnen drie weken een telefoontje.

Naast de hielprik onderzoekt men meestal ook of uw baby goed kan horen. Hier leest u meer over deze gehoorscreening.

Mag het RIVM van u het bloed voor wetenschappelijk onderzoek gebruiken?
Het RIVM in Bilthoven onderzoekt het bloed van uw baby binnen drie weken na de hielprik. Vervolgens moet dit laboratorium de kaart met bloed nog één jaar bewaren voor het geval men iets wil nakijken.
Alléén als u dat goed vindt, wordt het daarna nog vier jaar daar bewaard en gebruikt voor onderzoek. Dit gebeurt dan zonder dat de onderzoekers weten van wie het is. Gaat u hiermee niet akkoord, dan wordt de kaart vernietigd.

Tijdens de hielprik krijgt u de vraag of u níet wilt dat het RIVM het bloed van uw baby bewaart voor anoniem wetenschappelijk onderzoek. Daar moet u dan Ja of Nee op antwoorden.
 
Wilt u weten of uw kind drager is van erfelijke bloedziektes?
U krijgt ook de vraag of u Ja of Nee informatie over dragerschap wilt. Dan gaat het om de erfelijke bloedziekten sikkelcelziekte en thalassemie. Dit zijn ernstige, maar in Nederland zeldzame, ziektes.
Dragers van een erfelijke bloedziekte zijn gezond en zullen de ziekte zelf nooit krijgen. Maar hun kinderen kunnen wél met sikkelcelziekte of thalassemie geboren worden.
Als uw kind drager is van een erfelijke bloedziekte en u wilt graag nog een kind, dan bestaat de kans dat dit volgende kind wél de erfelijke bloedziekte heeft. Klik hier voor meer informatie.Foto van hneel. Voor licentievoorwaarden zie http://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.0/deed.nl

Foto van jerrroen. Voor licentievoorwaarden zie http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.nl

Foto van jerrroen. Voor licentievoorwaarden zie http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.nl

Foto van jerrroen. Voor licentievoorwaarden zie http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.nl

Foto van jerrroen. Voor licentievoorwaarden zie http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.nl

Foto van jerrroen. Voor licentievoorwaarden zie http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.nl