skip to main content

Wilt u kinderen? Vraag preconceptioneel advies!

positieve zwangerschapstestOp het moment dat u overweegt om zwanger te worden, is het zinvol om preconceptioneel advies in te winnen bij een van onze verloskundigen. Zij kan u vertellen of u een verhoogd risico heeft op een kind met een aangeboren afwijking of op complicaties in de zwangerschap. Tijdens dit consult zal zij uitvoerig vragen naar eventuele afwijkingen in uw familie en in die van de vader van het kind. Zij kan u ook adviezen geven over voeding of leefstijl.

Wat verhoogt de kans op complicaties?

Andere zaken kunnen maken dat u een verhoogde kans heeft op complicaties in de zwangerschap. Bijvoorbeeld:

  • roken,
  • alcoholgebruik,
  • medicijngebruik,
  • infecties.

Onze verloskundige kan u hierin gericht adviseren.

U kunt een afspraak maken bij al onze locaties voor onze preconceptiezorg. Dit kan telefonisch of via ons inschrijfformulier. Kijk uw polis even na of uw verzekeraar dit vergoedt.

De zorg voor een kind begint al voor de zwangerschap

Wie een kind hoopt te gaan krijgen, kan vóór de zwangerschap veel doen voor een goede eigen gezondheid en die van het toekomstige kind. Aanstaande ouders krijgen nu prenatale voorlichting, maar dan is het kind al verwekt. Er is meer winst te boeken als ze zich al voor de conceptie op de zwangerschap zouden gaan voorbereiden en waar nodig hun leefwijze aanpassen. De Gezondheidsraad pleit al in 2007 in een advies aan de minister voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor een algemeen programma voor preconceptiezorg. De wetenschap heeft inmiddels voldoende bewijzen geleverd op basis waarvan zo’n programma kan worden ingericht. Lees het persbericht van de Gezondheidsraad