skip to main content

Cursus babymassage

Na de geboorte van uw baby breken drukke tijden aan. U bent aan het herstellen van de bevalling. Familie en vrienden komen uw baby bewonderen. U probeert de draad van het gewone leven weer op te pakken, maar intussen bent u dag en nacht bezig met het verzorgen van uw baby. Die kan voorlopig nog niet zonder u. Soms is dat best zwaar. Uw kind kan u ook nog niet altijd duidelijk maken wat er aan de hand is: heeft het honger, heeft het pijn of is het gewoon moe?

Speciaal contact door babymassage

Natuurlijk kent u uw kind als geen ander. Al in de zwangerschap had u samen contact. Bijvoorbeeld wanneer u uw handen op uw buik legde. En meteen na de bevalling reageerde uw baby al op uw stem. In de weken na de bevalling leert u elkaar steeds beter kennen.
Een speciale manier van contact krijgt u door uw baby iedere dag te masseren. Uw baby geniet van het aanraken en uw aandacht. U geniet van uw baby's overgave en ontspanning. Door dit speciale contact krijgt u nog beter in de gaten wat uw baby eigenlijk zeggen wil. Bovendien is masseren prima voor de bloedsomloop en spieren van uw baby.

Leren hoe u uw baby kunt masseren?

Het UVC Utrecht biedt een cursus babymassage. Tijdens twee bijeenkomsten leert u uw kind masseren volgens een bepaalde methode. Dit gebeurt in een groep met maximaal zeven baby's en hun ouder(s) of verzorger(s). De cursus is voor baby's die tussen de zes weken en negen maanden oud zijn.

In het Wilhelmina Kinderziekenhuis geven we 's avonds cursussen. Dat is handig als u (of uw partner) overdag werkt. Onze ervaring is dat baby's ouder dan drie maanden, soms al een vast dag-nachtritme hebben en om 19.00 in de nachtslaap gaan. Voor hen is onze cursus 's ochtends in de Musketon, in de wijk Lunetten, een uitkomst.

Verloskundige Gretha Visser geeft de cursus. "Toen ik met mijn dochter een cursus Shantala babymassage volgde, werd ik enthousiast over deze manier van warmte en geborgenheid geven aan een baby. Graag deel ik mijn enthousiasme hierover met andere kersverse ouders. Daarom heb ik de opleiding tot Shantalamassage docent gevolgd".

Liane van Dijk is onze andere docent babymassage: "In mijn geboorteland Suriname is babymassage heel vanzelfsprekend. Zelf ben ik ook altijd gemasseerd en ik heb het bij mijn eigen kinderen ook altijd gedaan. Toen ik elf jaar geleden erachter kwam dat er een opleiding tot docent TiBo babymassage startte, heb ik geen moment getwijfeld. Een baby krijgen is mooi en de zorg ervoor dragen is misschien nog mooier. Babymassage kan aan het verzorgen van je kindje iets toevoegen en dat is geen overbodige luxe. Dat wil ik u graag leren". 

We krijgen nogal eens de vraag naar het verschil tussen TiBo- en Shantalamassage. TiBo is afgeleid van Shantala-massage, met andere handgrepen en meer aangepast aan wat het kind op dat moment nodig heeft. De kracht van Shantala is nou juist om steeds op dezelfde manier te masseren voor diepe ontspanning. Gretha hierover: "Ik zeg er altijd bij, dat we bij beide massagevormen een blijde baby en ouder wensen en dat het ons daarom te doen is. Ook vinden Liane en ik het heel belangrijk dat er in rust en met aandacht voor de baby gemasseerd wordt. Daarbij geven we met zijn tweeën hetzelfde cursusboek uit."

En u leert er nog meer

Tijdens deze cursus wordt ook aandacht besteed aan:
  • manieren van tillen en dragen van uw kind;
  • omgaan met darmkrampjes;
  • uw baby's lichaamstaal;
  • huilen en slapen van uw kind.

Klik hier voor een overzicht van babymassage-cursussen in Utrecht en omstreken

Wilt u meer weten over onze cursus Babymassage?
Hier leest u antwoorden op veelgestelde vragen over Shantala massage.
En hier leest u over TiBo babymassage, de methode die Liane hanteert.

Wilt u zich opgeven? Dit kan via de volgende link :

https://www.hetwkz.nl/nl/Ziekenhuis/Afdelingen/Geboortecentrum/Cursusoverzicht/Belangstelling-voor-de-cursus-babymassage
 

ADRESSEN

WKZ, Lundlaan 6, 3584 EA Utrecht.
Liane van Dijk, Kaaidijk 3, 3998 WH, Schalkwijk.
De Musketon, Hondsrug 19, 3524 BP Utrecht.

Als alternatief voor de cursussen in het WKZ en de Musketon bieden we u een instructie bij u thuis aan (indien u binnen een straal van 10 kilometer van het WKZ woont).

Voor de cursussen in Schalkwijk geldt dat bij minder dan 3 cursisten in overleg een thuismassage wordt aangeboden.

De kosten van deze cursus bedragen € 50. Dit is voor de eerste twee lessen. Wilt u daarna de cursus verlengen met nog twee lessen dan kosten die € 30 (dus vier lessen voor € 80). Een eenmalige instructie bij u thuis kost € 50. Informeer bij uw zorgverzekering naar vergoeding ervan. Veel zorgverzekeraars vergoeden een deel van de kosten.