skip to main content

Wat houdt kraamzorg eigenlijk in?

De kraamzorg is de zorg tijdens de eerste acht dagen na de bevalling. De kraamverzorgende is dan uw steun en toeverlaat. Zij leert u alles wat u moet weten over de verzorging van uw baby. Zij helpt met aanleggen aan de borst en verzorgt u en uw baby. De eerste dagen doet zij uw baby in bad en verschoont hem of haar. Na een paar dagen gaat u dat langzaam maar zeker van haar over nemen. Zij staat u dan bij en geeft u tips.

De kraamverzorgende verzorgt ook een deel van uw huishouden. Ze zorgt ervoor dat douche en toilet goed schoon zijn. Zij verschoont uw bed en dat van uw baby dagelijks en zij helpt u bij het ontvangen van bezoek.

De meeste kraamverzorgenden hebben erg veel ervaring met alles wat bij de zorg van een baby komt kijken en ook met alle emoties die een bevalling en een baby met zich meebrengen. U kunt dus vrij over alle dingen met haar praten, ze zal niet gauw iets gek vinden. Het meeste heeft ze al veel vaker meegemaakt.

Belangrijke schakel tussen u en de verloskundige
De kraamverzorgende thuis is de schakel tussen u en het UVC Utrecht. Ze controleert dagelijks of uw bloedverlies normaal is, of uw baarmoeder goed inkrimpt, of uw borsten niet neigen tot ontsteken, hoe een eventuele knip of scheur geneest, enzovoort. Ze rapporteert bijzonderheden tijdens onze kraamvisites of belt ons.

Kosten
Uw ziektekostenverzekering vergoedt in ieder geval 24 uur kraamzorg thuis. Uw eigen bijdrage hieraan is wettelijk vastgesteld op € 4,00 per uur (in 2013). Controleer in uw polis wat uw ziektekostenverzekering vergoedt en of er aanvullende voorwaarden gelden.

Kraamzorg regelt u zelf!
We krijgen nogal eens de vraag of het UVC Utrecht de kraamzorg regelt. Het antwoord daarop is “nee, kraamzorg regelt u zelf”. Het beste is om eerst even contact op te nemen met uw ziektekostenverzekeraar. Het kan zijn dat deze kraamzorg voor u regelt. Inschrijven doet u bij voorkeur rond 12-20 weken zwangerschap. Let erop dat u een bevestiging krijgt van uw inschrijving. Hier vindt u een lijst met kraamzorgorganisaties voor de regio Utrecht.

Foto van kanus. Voor licentievoorwaarden zie http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/deed.nl

Foto van hneel. Voor licentievoorwaarden zie http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/deed.nl