skip to main content

Cursus speciaal voor aanstaande vaders

Op ons verloskundig spreekuur krijgen we regelmatig vragen van aanstaande vaders over hun rol:

  • moet ik met iedere controle meekomen?
  • wat doe ik als de bevalling begint? En hoe herken ik dat?
  • wat verwachten jullie van mij bij de bevalling? Ik wil vooral niet in de weg staan ...

Natuurlijk is het spannend om vader te worden. U wilt het beste voor uw partner en u wilt haar zoveel mogelijk tot steun zijn. Uw grootste wens is dat uw kind gezond ter wereld komt.
Wij betrekken u zoveel mogelijk bij de aanstaande geboorte. Tijdens een zwangerschapscontrole leggen wij u uit hoe de baby in de buik ligt. We laten u het hartje horen en bij de echo kunt u meekijken naar uw kindje. Als u dat wilt, bent u degene die de navelstreng na de bevalling doorknipt.

Onderzoek bepleit meer aandacht voor aanstaande vader
Ter voorbereiding op de bevalling kan een zwangere kiezen uit vele cursussen. De rol van de aanstaande vader komt in zo'n cursus vaak slechts zijdelings aan de orde. Dat hij de aanstaande moeder bij de bevalling terzijde staat is vanzelfsprekend. Na de geboorte gaat al zijn aandacht uit naar de pasgeborene en kraamvrouw.
Eigenlijk staat de aanstaande vader gewoon op de tweede plaats. En dat terwijl natuurlijk ook zijn leven verandert door de komst van de baby. Diverse onderzoekers bepleiten cursussen speciaal voor aanstaande vaders waarin aandacht is voor hun aandeel, hun emoties en wensen. Een dergelijke voorbereiding leidt volgens hen tot:

  • een betere binding tussen vader en kind;
  • makkelijker aanpassen als koppel aan de nieuwe situatie;
  • meer tevredenheid bij de moeder.

Cursus Aanpakken voor Aanstaande Vaders®
Een van onze collega's, David Borman, heeft deze aanbeveling nader uitgewerkt. Hij geeft aanstaande vaders in twee avonden handvatten en praktische tips voor zwangerschap, bevalling en kraambed. Hij behandelt onderwerpen als thuis bevallen of in het ziekenhuis bevallen, pijnbestrijding, borst- of flesvoeding en 'Eerste Hulp Bij Onverwachte Bevallingen®'. Uiteraard besteedt David ruim aandacht aan alle vragen die leven bij zijn cursisten. Op die manier komt het aandeel van u als aanstaande vader op allerlei manieren aan bod.

Wilt u meer weten over deze aanstaande vadercursus?
David Borman is verloskundige, trainer én vader. Zijn cursus Aanpakken voor Aanstaande Vaders® heeft een eigen website. Hier vindt u ook informatie over de prijs van de cursus.

foto van inferis. Voor licentievoorwaarden zie http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/deed.nl

foto van retoricaca. Voor licentievoorwaarden zie http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/deed.nl