skip to main content

Veel gestelde vragen

Is er een verschil tussen verloskundigen en vroedvrouwen?
Nee, vroedvrouw en verloskundige zijn twee woorden voor hetzelfde beroep.

Zijn er voorlichtingsbijeenkomsten over bevallen in het UVC Utrecht?
Ja, vier keer per jaar organiseren wij een informatiebeurs, Zwangere Zaterdag genaamd. Tijdens lezingen, workshops en een rondleiding krijgen deelnemers een goede indruk van bevallen in het UVC Utrecht. De toegang is gratis. Nadere informatie en de eerstvolgende datum vindt u hier.

Is het mogelijk tijdens mijn zwangerschap eens bij het UVC Utrecht te kijken?
U bent van harte welkom om bij ons te komen kijken. Bel ons van tevoren even, dan maken we een afspraak. Bij voorkeur tussen 15:30 en 20:00 uur. Telefoonnummers en adresgegevens vindt u hier. Als u voor de controles in het WKZ komt, kunt u vaak na afloop van een controle even naar de tweede verdieping gaan om een kijkje te nemen. 

Zijn de kosten voor bevallen in het UVC Utrecht gedekt door de basisverzekering?
Niet helemaal. Onze verloskundige hulp en een deel van de ziekenhuiskosten worden vergoed. U moet echter de wettelijk vastgestelde eigen bijdrage aan de ziekenhuiskosten vaak zelf betalen. Mogelijk bent u hiervoor aanvullend verzekerd. Kijk dit na in uw polis of vraag het na bij uw ziektekostenverzekeraar.
 
Regelt het UVC Utrecht mijn kraamzorg?
Nee, u moet kraamzorg zelf regelen. Sommige zorgverzekeraars hebben hiervoor vaste contracten. Afhankelijk van uw zorgverkeraar en van hoe u zich verzekerd heeft, wordt een en ander vergoed. Het is verstandig om direct in het begin van uw zwangerschap contact op te nemen met uw zorgverzekeraar, zodat dit zo snel mogelijk geregeld kan worden.

Wat is de uitzet die ik voor mijn baby moet hebben?
In de groeigids vindt u een lijst met spulletjes die u voor uw baby nodig heeft tijdens de kraamtijd. Klik hier voor deze babyuitzet.

Kan ik al mijn wensen voor de bevalling kenbaar maken?
Ja natuurlijk, wij vinden het zelfs heel belangrijk dat u dit doet. Onze verloskundige bespreekt uw wensen met u. Zij zal u stimuleren om hier goed over na te denken. Daar komt heel wat bij kijken. Lees meer

Ik wil graag thuis bevallen. Kan dat bij het UVC Utrecht?
Ja, maar alleen in bepaalde wijken van Utrecht. Op deze pagina leest u er meer over. Met de verloskundige van Maarssenbroek of Het Wonder in Houten spreken wij dan af dat zij bij uw bevalling thuis komt. Uw wensen en gegevens geven wij tijdig aan haar door. Uw zwangerschapscontroles en kraambed verzorgen wij.

Is pijnbestrijding mogelijk als ik in het UVC Utrecht beval?
Natuurlijk is pijnbestrijding tijdens de bevalling bij ons mogelijk. Omdat wij aan het UMC Utrecht verbonden zijn, hebben we ook alle faciliteiten. Zodra u dat echt nodig vindt, regelen wij pijnbestrijding voor u. Maar pijnbestrijding is niet zonder risico's, daarom bespreken we dit graag vooraf met u. Vertel ons wat uw vragen en wensen over pijnbestrijding zijn. Wij bieden u duidelijkheid en garanties. Lees meer

Kan ik meedoen met vasten tijdens de ramadan?
Bent u zwanger? Of geeft u borstvoeding? Vasten is dan een extra zware opgave. Vasten mag, maar moet niet. Het kan zijn dat u twijfelt of u er wel goed aan doet te vasten. Of u krijgt klachten tijdens de ramadan. U kunt altijd bij ons terecht voor advies waarbij we zoveel mogelijk rekening houden met uw wensen. Wij respecteren uw wens om samen met familie en vrienden te vasten, maar het kan zijn dat wij u om medische redenen adviseren om te stoppen met vasten. Lees hier meer.

Is het mogelijk om na de bevalling langer in het UVC te blijven?
Ja, u bent van harte welkom om een paar dagen in een van onze kraamkamers te logeren. Er moet dan wel plaats zijn. Bespreek vooraf met uw zorgverzekeraar in hoeverre uw verblijf wordt vergoed.

Mogen er –naast mijn partner– ook andere personen aanwezig zijn tijdens de bevalling?
Ja, als u dat op prijs stelt mag dat. Hou er rekening mee dat u op het laatste moment van gedachten kunt veranderen en diegene kunt vragen om toch weg te gaan.

Mogen mijn ouders mij ‘s nachts direct na de bevalling opzoeken?
Ja, zij zijn van harte welkom. Wij stellen het bijzonder op prijs als zij dan rekening houden met de andere gasten in het UVC Utrecht. 

Wie zijn er van het UVC Utrecht bij mijn bevalling aanwezig?
Wij werken altijd als team: een verloskundige en een kraamverzorgende. Soms uitgebreid met een student verloskunde. Voor de student vragen we altijd eerst uw toestemming.

Als er tijdens mijn bevalling complicaties zijn, kan ik dan in het WKZ blijven?
Ja, dat is ons streven. Een gynaecoloog of medisch verloskundige neemt dan de zorg voor u en uw baby van ons over. Extreme drukte bij de gynaecologen/medisch verloskundigen komt helaas soms voor en dan zullen we u - in overleg met u - naar een ander ziekenhuis overdragen.

Ken ik de verloskundige die de bevalling begeleidt?
Dat kan. Mogelijk heeft u haar al ontmoet tijdens uw zwangerschapscontroles of bij een tussentijds consult in het UVC Utrecht. De kans is echter groter dat u haar tijdens uw bevalling voor het eerst ontmoet. Zij is er dan ook echt helemaal voor u en u leert elkaar dan kennen. Onze visie is namelijk dat continue begeleiding belangrijk is voor het verloop van uw bevalling: u moet zich veilig en vertrouwd voelen. Onze verloskundigen zijn hierin getraind.Dit geldt ook voor onze kraamverzorgenden.

Ik zoek een baan als kraamverzorgende. Het lijkt me leuk om bij het UVC Utrecht te werken. Heeft u een vacature?
Op onze website staan geen vacatures. Als we een vacature hebben, dan vindt u die hier.

Ik verzamel geboortekaartjes. Heeft u die over en mag u die weggeven?
Wij geven geen geboortekaartjes weg. Daarop staan namelijk persoonsgegevens van onze cliënten die wij niet zonder hun toestemming kunnen doorsturen.

Heeft u nog vragen? 
Laat het ons weten. Klik hier